Tips opvoeding:

Pup in zijn nieuwe huis:

Eindelijk heb je de hond van je keuze gevonden en vergezeld van allerlei goede adviezen van de fokker mee naar huis genomen. De pup die zo'n 8 a 9 weken oud is, misschien iets ouder, verkeert nu nog in een fase waarin hij sterk aan zijn moeder, broers en zusjes hangt. Hij zal ze in het begin erg missen, vooral hun geur en hun warmte. Zelfs het allermooiste mandje zal hem aanvankelijk niet kunnen bekoren. Hij zal op zoek gaan naar zijn moeder en nestgenoten en beginnen te janken. Vooral 'snachts, als hij het even zonder je liefde, aandacht en toewijding moet stellen, voelt hij zich alleen.

Om te voorkomen dat het nachtelijk janken van je puppie een aanhoudende gewoonte wordt, moet je met veel liefde maar consequent te werk gaan en rekening houden met de volgende punten:
(I)
Zijn mand moet op een warme plaats staan, want je pup heeft die warmte van buitenaf nog nodig en bovendien wordt hij er slaperig van.
(II)
Leg in zijn mand een zacht kussentje of dekentje waarin hij zich lekker kan nestelen.
(III)
Als je een door jouw gedragen kledingstuk in het mandje legt, zal hij zich geborgen voelen, omdat hij je al heeft leren kennen en je misschien al in zijn hart heeft gesloten.
Met deze voorzorgsmaatregelen ben je al een eind op weg.

Blijf je pup niettemin 's nachts janken, benader hem dan rustig. Kalmeer je pup door er tegen te praten en het te aaien. Je mag je pup echter niet op de arm nemen -tenzij het voor een plasje is- en al helemaal niet bij je in bed leggen. Want dan is de kans groot dat hij elke avond zo verwend wil worden, en net zo lang blijft huilen totdat je hem weer bij je in bed hebt genomen. En tja, dan heeft hij het spelletje gewonnen!



Bijten puppies:



Puppies spelen in het nest met hun nestgenoten en hun moeder en bijten daarbij in de oren, poten en staart. Onderling corrigeren ze elkaar hierbij: als het te hard gaat wordt er gepiept en gekrijst en laat de bijtende pup van schrik los. Moeders corrigeert de pup als deze te hard bijt door een snauw te geven.

Het is aan jullie nu om het aanleren deze bijt-rem door te voeren. Helaas gaat het meestal in de eerste dagen al mis. Veel mensen vinden het wel lief als het pupje aan veters knaagt en met veel kabaal in de broekspijp hangt. "Ach wat schattig!" is dan vaak de reactie. Het wordt minder schattig als de pup wat ouder wordt en er schade gaat ontstaan aan kleding en handen.

De pup moet gaan leren dat hard bijten niet acceptabel is, ook niet tijdens het spelen.

De spelletjes die gespeeld worden met de pup en de manier waarop deze gepeeld worden zijn van grote invloed op het bijtgedrag. Ruw spelen, zoals trekspelletjes, tegen de pup aanduwen en de hond achter jou of de kinderen aan laten rennen zorgen voor een verhoging adrenalineconcentratie in de pup. Hierdoor zal het bijten van de pup alleen maar erger worden. Dit 'agressieve' spelen wordt zelfs bij sommige hondensportverenigingen gebruikt om honden op te leiden voor pakwerk!

Maar honden begrijpen elkaar beter dan dat mensen dat doen en grenzen worden onderling daarom niet vaak overschreden. Ten tweede hebben honden geen handen en onderzoeken alles door er op te bijten. Wat is dit? Hoe smaakt het? Reageert het? Alles gaat in het bekkie. Ten derde vinden pups het ook gewoon lekker om ergens op te bijten. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat bij honden die ergens op kauwen een bepaalde rustgevende stof in de hersenen wordt afgegeven, waardoor de hond zich prettig gaat voelen. Ten slotte: bij het wisselen van de pup (tussen de 3e en 7e maand) kan het bijten de pijn verzachten die de pup ervaart door het wisselen. Genoeg redenen dus om de tanden overal eens flink in te zetten.

Wat te doen om dit gedrag af te leren? Zoals bij elk probleemgedrag, stopt het speelbijten van de pup als er voor de pup een alternatieve manier wordt gevonden die onze aandacht te krijgen. Het hangt van de hond af welke methode het beste werkt. Bijv. stilblijven staan en niet reageren als hij aan je broekpijp hangt. Bijv. weglopen en totaal geen aandacht aan je hond geven. Herhaal dit dan wel diverse malen (iedereen in het gezin) en na 4 a 5 x heeft de pup door dat er toch niet gereageerd wordt op zijn bijt gedrag. Bijv. Stenge stem Af of Foei.

Alleen thuis blijven:

Soms willen ze het niet leren, terwijl je er al die tijd mee bezig bent. Je kunt nauwelijks de deur uit of hij gaat al zitten piepen of blaffen. Hij sloopt ook nog je halve huiskamer. Als je dan thuis komt is je huiskamer veranderd in een chaos, en hij denkt creatief bezig geweest te zijn. Geef hem iets waar hij creatief mee mag zijn, zodat hij niet de gordijnen neemt of meubels. Als hij het NIET opeet, en er alleen maar mee op zijn manier mee speelt, geef hem dan een kartonnen doos of lege rolletjes wc-papier, waarop hij zijn frustraties kan afreageren. Stevige dozen met iets lekker erin, zodat hij zijn best moet doen om het eruit te krijgen. Leg oude handdoeken of een deken op een hoop neer waar hij iets onder kan begraven. Hiermee voorkom je ook dat je ineens een plakkerig bot in je bed of op de bank, tegenkomt. Er zijn ook ballen te koop waar je iets lekkers in kan verstoppen. Zorg voor voldoende afleiding. Ook de radio aan laten staan wil wel eens helpen. Of leen een hond, zorg er wel voor dat het klikt, gedeelde smart is halve smart. Natuurlijk spreekt het voor zich dat je de hond goed moet uitlaten, maak een lange wandeling, speel met hem, maak hem moe. Zodat hij lekker gaat slapen. Ook kun je hem voeren vlak voor dat je weg gaat, hier worden ze ook slaperig van. Het zijn enkele tips, die je zelf even moet uitproberen. Maar het beste is om de pup bij de eerste weken al te leren alleen thuis te blijven.

© HarlekijnPoedel.nl
Alle rechten voorbehouden!